Verbroedering Nieuw-Caledonia

 

Eén van onze leden - Wim De Brauwere – is in November 2023 vertrokken voor een paar maanden naar Nieuw-Caledonië.

Voor zij die effe beginnen te zoeken op de wereldbol: draai hem helemaal om – ’t is letterlijk aan de andere kant van de wereld, ergens aan de kanten van Australië.

 

TTK-Real zou TTK-Real niet zijn als we daar niet iets speciaals willen rond doen. We hebben daarom een verbroedering / verzustering geregeld met de club waar Wim lid van gaat worden.

We zijn er zeker van dat we toch wel de allereerste club zijn in Mechelen die verbroederd/verzusterd met een club die zo ver af ligt.

 

Wat zijn de 4 dingen die je “slimste mens” gewijs moet weten over waar Wim naar toe gaat?

 • NOUMEA – is de hoofdstad van Nieuw-Caledonia.
 • MAGENTA - De club waar Wim naar toe gaat heet Magenta en is in Noumea (de hoofdstad): https://www.facebook.com/tennisdetableASM/ - https://www.tennis-de-table.com/annuaire/as-magenta-noumea-tennis-de-table  
  Het lijkt een club die meer focus op competitie dan TTK-Real.
 • KLEIN en fijn: Nieuw Caledonië is qua oppervlakte ongeveer 300 keer Mechelen, maar qua inwonertal slechts 3 keer Mechelen... ; Mechelen is qua oppervlakte ongeveer de helft groter dan de hoofdstad Nouméa en qua inwonertal is Mechelen een ietwat kleiner dan Nouméa dan een 100 000 inwoners heeft.
 • FRANS: Frans is de voertaal in Nieuw-Caledonia, “et alors”?


Hieronder vind je :

 1. Nieuwtjes uit Nieuw-Caledonië : een reisverslag / - blog van de belevenissen van Wim
 2. Speeches van Theo Meys en schepen Labsir mbt de verbroedering
 3. De verbroedering - Op 7 december heeft Wim TTK-Real voorgesteld
 4. Fotos - zowel persoonlijke fotos van Wim van Nieuw-Caledonië, als fotos van Wim in Nieuw-CaledoniëTTK-Real verbroedert met Magenta - een tafeltennisclub in Nieuw-Caledonia

23 januari

Laatst fluisterde een vogeltje in mijn oor “alles is eindig, ook de leuke dingen!” Ik had nooit kunnen vermoeden dat ons verblijf zo’n vaart zou nemen. Zoals de volksmond zegt “het is voorbij voordat je goed beseft”. We zitten in de laatste rechte lijn richting thuis. Gisteren hebben we een dagje doorgebracht op île aux canards, een luxueus eilandje voor de kust van Noumea. Het hele eiland is aangelegd met perkjes die ligbedden met bijzettafeltjes en zonneparasols hebben. Je bereikt dit paradijs met de taxiboot , bij aankomst word je door enkele plaatselijke schoonheden welkom geheten. Centraal op het eiland is een restaurant/bar waar je gezellig kan eten en drinken. Iedereen is er vriendelijk en opgeleid om de toerist te behagen. ‘s Avonds kan je er terecht voor een gezellige avond uit! Voor de eerste keer zie ik echt veel zonnebaders en sporters. Hier kan je snorkelen, surfen, wingen, kiten , op zoek gaan naar exotische vissen of schildpadden. Met wat geluk spot je een mantarog of een kleine haai. Sinds onze komst zijn we gewaarschuwd voor aanwezige haaien. Iedere dag stel ik vast dat we in een natuur- en diervriendelijk land te gast zijn. Om de haverklap zie je een geko, een eigenaardige vis of een speciaal insect.
Als nieuwjaarscadeau hebben we een wellness bon gekregen, deze gaan we vandaag opgebruiken. Een zeer mooi hotel, Chateau Royale, heeft ook een wellness afdeling met mogelijkheid tot lichaamsverzorging. We gaan ons eens flink in de watten laten leggen😊.
Vandaag is het ook Ping Pong, ik ben benieuwd naar de opkomst. Het is duidelijk dat, buiten de accommodatie, dit een slecht gekozen periode is om in te stappen. Eind februari draait alles terug op volle toeren! Dankzij deze ietwat rustiger periode heb ik veel waardevolle contacten kunnen leggen. Hopelijk zullen deze in de toekomst lonend zijn! De voorbije maanden heb ik promotie voor ons geliefd Mechelen en meer specifiek TTK Real kunnen doen. Onze passage was een unicum in de clubgeschiedenis van Magenta. Ik heb goede contacten met de nieuwe voorzitter Michel, een vriend voor het leven! Voor we naar huis vliegen wil ik graag deze vriendschap bezegelen met een drankje😉. Deze week dus nog twee keer spelen en misschien volgende week een afsluiter op maandag! Op het spel technisch gebied heb ik niet zoveel kunnen bijleren, maar de wereld van 🏓 van dichtbij was wel verrijkend. Ik heb zeer veel bijgeleerd over de manier waarop wij een gelijkaardig verhaal zouden kunnen aanpakken. De belangrijkste tip is op voorhand een plan uitdokteren met een goede timing voor de buitenlandse gast. Wat ik vooral heb gemist is een contactpersoon, een buddy, een rots in de branding, iemand waar ik bij terecht kon. Je bent al een heel eind van thuis weg, wat vriendschap en geborgenheid kan wonderen doen! Niet dat ik te klagen had hoor! De mensen waren super vriendelijk en behulpzaam! Ondertussen brengt Michel me naar huis🥹!
We hebben een spoor getrokken in het verre Caledonië, Mechelen is de stille getuige van de warmste club van Vlaanderen en ver daarbuiten!
Ik heb vernomen dat deze laatste week wel eens een speciale week zou kunnen worden! Ik heb ze met een fantastische ervaring alvast kunnen inzetten. Gisteren lachte Murphy en het toeval me toe! Een ervaren topspeler van de club kwam na een time-out terug de draad oppikken, we hebben anderhalf uur intens gespeeld, een zaligheid! In één vlotte beweging nieuwe afspraak voor donderdag gemaakt! De mensen van de club kijken verbaasd wanneer ik meld dat dit mijn laatste week is. Hoe je bent hier pas?
Nu net donderdag is het ook algemene vergadering en wordt de verbroedering nog eens aangehaald in het gezelschap van een lekkere Mechelse gouden Carolus🍻. Claude, de voorzitter, vertrouwde me gisteren toe dat de bieren achter slot en grendel zaten vanwege het risico om te verdwijnen😉. Met gemengde gevoelens zal ik dan afscheid nemen van deze club!
Het was een mooi verhaal. Muziek is een universele taal die mensen bijeen brengt! Tennis de table is het bindmiddel tussen diverse mensen waar ieder op zijn niveau mag plaatsnemen en genieten van dit wonderlijke spel. Het is zoveel meer dan een spelletje tussen twee mensen met een minuscuul balletje en twee houten plankjes!
Ik ben blij deel uit te maken van TTK Real en als gast overal ter wereld terecht kan om deze wondermooie sport te beoefenen!
Lezers van deze blog, jullie zijn mijn bestaansrecht voor mijn verhalen, verslagen, emoties! Een oprechte dankjewel 🙏
Wim


3 januari

We zijn helaas onze laatste maand aangevangen! Niettemin gaan we effe later nog een weekje naar de sneeuw! Maar eerst de 30 graden trotseren😉! Op dit moment is het qua pingpong eerder stilletjes! Ik heb wel twee zeer goede spelers leren kennen! Waarschijnlijk in hun jonge jaren toptalenten! Stiekem hoop ik om een aantal keren mee te mogen spelen! Het nieuwe seizoen zal rustig opgestart worden denk ik.

Dat deze reis een uitzonderlijke ervaring zou worden had ik kunnen voorspellen! Maar de buitengewone activiteiten eigen aan dit eiland is een ander verhaal!
Ondertussen heb ik wel foto’s van het vuurwerk op 1 januari en niet te vergeten onze oudjaarfestiviteiten!

Oudejaarsavond, we beslissen om een wandeling te maken om vanop een terrasje op het strand de mooiste zonsondergang op deze laatste dag te aanschouwen! Tijdens onze wandeling ontmoeten we de plaatselijke bevolking die een heuse volksverhuizing aan het doen zijn. Ze sleuren tapijten of strandlakens, frigoboksen met eten en drinken en boomboxen naar het strand en de dijk! Er heerst een zeer gezellige sfeer, iedereen wenst aan mekaar al het goede dat er te wensen valt! Overal klinkt muziek, toeterende auto’s met reuzengrote luidsprekers in de kofferbak delen mee in de feestvreugde. Groepjes mensen zoeken een plaatsje op het strand en duiken de verfrissende zee in! Wij beslissen om hier mee te vieren! We gaan thuis een voorraad dessert en drank halen en bestellen enkele overheerlijke pizza’s bij de afhaal. Dit wordt onze eerste oudjaar met pizza op het strand. Een andere traditie is het vuurwerk dat niet met oudjaar maar wel op 1 januari wordt afgestoken. Één ton vuurwerk staat klaar op een aangelegd eiland voor de kust van Noumea. Opnieuw lijkt het dat iedereen er wil bij zijn, een nieuwe volksverhuizing ontstaat voor een totaal spektakel van een half uur met aangepaste muziek. Tijdens de eerste 5 minuten dreigt het mis te lopen, er ontstaat brand bij de installatie! Het leek alsof het hoorde bij de voorstelling, niets was minder waar! Uiteindelijk is alles goed verlopen en kon iedereen tevreden met goede voornemens terug naar huis!

Het blijft een raar gegeven kerst en nieuwjaar te vieren in tropische temperaturen. Dan te weten dat België kreunt onder het slechte weer!

Onze oprechte wensen aan iedereen die onze avonturen volgt! Tot binnenkort, Wim


19 december

Momenteel is het hier "stil seizoen", les "Jeux Pacifique" zijn achter de rug (waar Nieuw-Caledonië trouwens 196 medailles heeft gewonnen) en de feestdagen staan voor de deur! Heel wat mensen gaan voor de feesten terug naar Frankrijk, een beetje een zomerstop eigenlijk 😉hé! Het voordeel is dat de mensen die ik nu ontmoet ook echte speelpartners worden. De hele pingpong hal is leeg! Ik krijg dus ook de kans om bijna dagelijks te gaan spelen, afhankelijk van medespelers! Morgen en de rest van de week zou het G-sporten moeten zijn! Dan ga ik zeker kijken!

Momenteel is het slecht weer, tijd om kleine klusjes te doen😉, en dus geen toerist te spelen! In Australië is er de tropische storm Jasper, wie weet is dit een uitloper? Johan volgt dit zeer nauwgezet op, voor hem is het belangrijk als watersporter (kiten en wingen)!

Wind is hier trouwens enorm belangrijk! Wist je dat de daken hier bestaan uit platen en niet uit pannen. Deze zijn op een bepaalde manier vastgemaakt om te weerstaan aan die grote windsnelheden. Bij storm gaan de palmbomen zelfs helemaal scheef hangen.

Het weer kan hier trouwens op een paar uur ook totaal omslagen!

Wij wonen hier op de tweede verdieping, hoog en droog én met een mooi zicht! Ondanks het feit dat we op een eiland zitten, is het hier erg heuvelachtig. Wat maakt dat alle woningen tegen de flank van een berg aan zijn gebouwd!


18 december

Vandaag een nieuwe pingpong maat ontmoet! Een 67 jarige sportieveling. Hij speelt golf en is ook een geklasseerde tenniser! Onmiddellijk telefoonnummers uitgewisseld, twee keer per week gaan we trainen! De perfecte man in deze periode! 


15 december

Vandaag naar ‘t strand voor een kerst fotoshoot🎄! Volgende week hopelijk een dagelijkse ping pong sessie, mijn been wil blijkbaar op het goede moment mee😅! Elk nadeel heb zn voordeel! Ondertussen aardig leren ukulele spelen, k’word nog een virtuoos😜 grt en prettige feesten!


4 december
Het voelt een beetje raar aan, "le météo" voorspelt 30 graden en overal zie je versierde kerstbomen met wensen voor het nieuwe jaar! Iedereen maakt zich op voor de feestdagen, de kinderen beginnen vandaag aan de zomervakantie voor twee maanden🤔!
Vandaag is het terug Ping Pong dag! Vorige donderdag heb ik kennis gemaakt met enkele spelers op hoog niveau! Leeftijd speelt geen rol, wel de beheersing van het spelletje. Wat me opvalt is dat technisch veel aandacht aan de service wordt besteed! Deze spelers, zowel jong als oud, houden van een wedstrijdje. Zichzelf meten met de "kleine dappere der Galliërs". Après quelques balles un set jusqu’à 11 ou 15! Sommige haal ik binnen, andere zijn in een zucht voorbij! In een wedstrijd met Geoffrey spelen we een break tot 20 tegen 22 in zijn voordeel! Tijdens een wedstrijd tegen een aankomend talent haal ik de overwinning binnen. De speler is zo ontgoocheld dat papa zijn beste peptalks moet bovenhalen om de jongen te troosten! De volgende keer wil hij niet meer tegen of met mij spelen! Papa‘s wijze woorden :"er zijn geen levensbepalende dingen gebeurd vandaag", brengen geen soelaas!
De service dus! Iedereen heeft, een opleiding of vorming gekregen met veel oog voor techniek! Iedere opslag vertrekt vanuit een afgeschermde plaats voorzien van het nodige effect! Het is een uitdaging om het traject te voorspellen😅.Tijdens deze wedstrijden zijn de eerste drie balwisselingen in de meeste gevallen bepalend voor winst of verlies! Te meer ervaar ik dat talent alleen niet voldoende is, maar ook volharding en doorgedreven training erbij hoort! Een aankomend talent traint dagelijks 4 a 5 uur olv verschillende coaches!
Zij hebben ook een coach van 14 jaar opgeleid, die op zijn beurt andere aanstormende talenten begeleidt.
Ik kijk er naar uit om te gaan zweten om 17 uur! De zaal is niet geacclimatiseerd, dat belooft warm te worden! Maar ik ben zeer blij met dit luxeprobleem als ik hoor hoe het wintert in België!
Tot later, Wim
Keep on ponging!
Ps de verbroedering wordt deze week realiteit, ik hou jullie op de hoogte


1 december

Gisteren een leuke pingpong avond gehad! Tegen drie spelers gespeeld way above mijn niveau! Zij zijn geklasseerde spelers die meedraaien in de competitie hier! Een speler waarvan je de service niet ziet vertrekken, laat staan er het raden naar hebt welke baan het balletje gaat volgen🤔. Zeer leerrijk, wat vooral opvalt is de beheersing van het spelletje!

Ik heb ook le président ontmoet, een zilveren éminence die net terug is van “les jeux Pacifiques”, waar hij gescheidsrechterd heeft. Zoals vele zaken aan deze prachtvakantie had ik een totaal ander beeld van deze man! De ondervoorzitter is een blitse Franse kerel, Claude, maar deze is eerder een gearriveerde patriarch! Maar ik mag niet op de zaken vooruit lopen! Volgende woensdag, Sinterklaasdag, mag ik  voor een  beleidskern  onze trots ‘TTK Real’ voorstellen! Met weliswaar een beperking in tijd, want time is …


26 november!

We hebben een zonnige dag gehad met temperaturen rond 27 graden. De warme aangename dagen doen ons het kleine België even vergeten! Terwijl het bij jullie veel teveel regent, valt er elke nacht een gezapige regenbui uit de lucht om de plantjes te voeden! Alsof er hierboven iemand op een wolk deze mooie tuin elke dag en nacht verzorgt😉! Dit is een paradijs zoals het vaak in de boekjes staat beschreven! Dit eiland wordt vaak gebruikt als bestemming voor een huwelijksreis.

Vandaag ga ik voor de derde keer spelen in de club Magenta! Ondertussen begin ik een vertrouwd gezicht te zijn.  Door mijn houterige manier van bewegen vanwege de pijn hebben de tegenspelers begrip dat niet elke bal geretourneerd wordt😊. Mijn eerste tegenspeler is een man op leeftijd! Na een half uurtje vraagt hij om even te rusten, want hij heeft een hart conditie😅! Een vriendelijke dame, die mij opgevangen heeft, wordt mijn nieuwe tegenstander! De norse Caledoniër van vorige week duikt ook terug op! Hij was me al vergeten, de Mc Enroe kreten en vloeken komen weer boven!

Om deze sessie af te sluiten maak ik kennis met een sympathieke inwoner! Hij vraag me of ik Nederlander ben! Iedereen begint me te kennen als de Belg die helemaal tot hier is gekomen om te pingpongen! Ik spreek af om volgende week de training verder te zetten! Onder weg naar huis stopt een wagen, een vriendelijke man vraagt of hij me ergens kan afzetten?  Iedere maandag is het open clubdag, donderdag is het clubdag! Iedere keer leer ik wat bij👨‍🎓. Wat me vooral treft is de vriendelijke en gemoedelijke sfeer waar iedereen welkom is,  kortom de ziel van TTK Real! Het stond in de sterren geschreven, Magenta en Real zouden vrienden voor het leven worden! Wordt vervolgd volgende week! Dan ben ik er terug met meer nieuws!


23 november 2023

"Ondanks de stekende pijn heb ik maandag toch terug gespeeld! Eerst een kiddo van 12, dan een knorrige caledonièr ! Deze man begon met te claimen dat het 30 jaar geleden was! Bij elke fout een schreeuw, een vloek, … tot op het randje van het absurde! Tot hij doorhad dat ik wat immobiel was! Hij had verschillende ingewikkelde services waar hij zelf wat van in de knoop raakte! Op het einde speelden we één setje, het was 11 tegen 8 in zijn voordeel🏅 en dat zonder dat ik volledige beweeglijkheid had! Fotos heb ik deze keer niet, maar we waren met een tiental spelers en heel veel tafels😊 – zo een 25à30! Vanavond is de tweede clubavond, dan ga ik foto ‘s nemen en delen!
Nog een paar dagen en dan is Claude, de voorzitter van Magenta, terug van de Salomonseilanden! Dan breng ik zeker verslag uit! Het is in ieder geval een zeer grote club met veel talent! Ik dacht dat ze een aantal medaille spelers in hun rangen hebben! Ziet er allemaal professioneel uit!"


16 November 2023

"Hallo, de kogel is door de sporthal! Vandaag eerste kennismaking gedaan. Als opwarmer tegen 8 jarige Chinees gespeeld, daarna een tornooi tegen de jeugd en enkele volwassenen! Ondanks de kwetsuren toch super gespeeld! Maandag ga ik terug! Met of liefst zonder kramp! Eind deze maand heb ik een afspraak met Claude. Magenta is een grote club, ze hebben een zaal met 30 a 40 tafels! De zaal dient enkel voor ping pong, ze is in twee verdeeld, recreatief en geklasseerde spelers! Ze hebben een bloeiende jeugdwerking! De mensen zijn super vriendelijk! 
Tot binnenkort,
WimNieuwtjes uit Nieuw-Caledonië

Om de verbroedering/verzustering wat officieel te maken hebben we op een aantal mensen beroep gedaan om een filmpje te maken en te delen.

 • Uiteraard onze speech-virtuoos, Theo Meys, die door onze voorzitter Rony is afgevaardigd om in de taal van Molière wat meer te vertellen over TTK-Real en Mechelen
 • Onze Schepen van Sport – Abdrahman Labsir – die zijn steun betuigt aan de verbroedering
 • Onze creatieve duizendpoot – Johan Van Baelen – om de verschillende filmpjes aan elkaar te breien en er ook wat beeldjes van Mechelen bij te voegen.

Dank aan bovenstaande heren om dit mogelijk te maken.

Beide speeches in het filmpje zijn uiteraard in het Frans om de club van Nieuw-Caledonië van dienst te zijn; maar laat dat je niet tegenhouden om het filmpje even te bekijken.

Je vindt dit filmpje hieronder - Veel plezier !

Speeches ter gelegenheid van de verbroedering

Wim presenteert TTK-Real

De zak van TTK-Real op reis

Monsieur Claude Hugot -

De grote baas en bezieler van het pingpongbeleid in NC

De zak van TTK-Real op reis

Het kloppend hart van TT Magenta

De zak van TTK-Real op reis

De zak van TTK-Real op reis

 7dec2023

"Vandaag is de dag waar ik de voorbije maanden naar heb uitgekeken! Uiteindelijk mag ik met veel fierheid TTK Real voorstellen op dit mooie eiland, mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Vorige week heb ik monsieur Hugot ontmoet, vandaag vergaderen ze met het beleid van deze club! De zenuwen zijn onder controle dankzij de thuisbasis, Lode, Theo, schepen Labsir en de beheerder van het eindproduct Johan! Dankzij deze mensen sta ik hier niet met lege handen! Mijn opdracht beperkt zich tot het uitstralen van de warmte van onze club!
Ik bereid een korte inleiding voor, de voorzitter heeft me uitdrukkelijk gevraagd om een strakke tijdsindeling te respecteren. De eerste opmerking bij mijn aankomst was ’Ah je bent zeer stipt op tijd, had ik niet verwacht.’ Trots als een pauw overhandig ik haastig de usb-stick! De nodige ict-hindernissen nemen een 5-tal minuten in beslag. Voor we starten stelt iedereen zich nog even voor, de clubtrainer een ex beroepsspeler, een rolstoelatleet die aan les jeux pacifiques heeft meegedaan, de zaalwachter en ondervoorzitter en last but not least de voorzitter die trouwens zijn laatste regeerperiode aan het doen is. Hij is zowel club als nationaal en provinciaal voorzitter, kortom de ziel van het pingpongbeleid in NC.
Iedereen kijkt met bewondering en veel aandacht naar onze presentatie! Op een niet te evenaren wijze gidst Theo de mensen doorheen onze geschiedenis met drie mijlpalen! Samen met mijn trots groeit de verbazing van de toehoorders! Een warme gloed van dankbaarheid aan TTK Real overheerst elk ander gevoel! Na de presentatie leg ik de traditie van vlaggetjes uit, overhandig het kleinste maar fijnste geschenk! Tot slot de Mechelse trots, de jubileumeditie van onze 50 jaar Real! De mensen zijn superblij met de gouden carolus waar we onze wereldberoemdheid aan te danken hebben en nog een sporttas als hebbedingetje!
De hele presentatie duurde 19 minuten, ik krijg een origineel club 👕 !"

Magenta - de verbroedering

Foto's van Nieuw-Caledonië door Wim

Foto's van Wim in Nieuw-Caledonië

Fotos